Zink: de basis

Zink draagt bij tot de instandhouding van een normale huid (het zit dan ook in talloze cosmetica) en helpt de haren, nagels en botten gezond te houden. Als antioxidant draagt het ook bij tot de bescherming van het lichaam tegen vrije radicalen die een rol spelen bij de celveroudering.

Rijke voedingsmiddelen

Er zijn veel voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte, zodat men in de westerse landen zelden een zinktekort ontwikkelt. Voedingsmiddelen met het hoogste zinkgehalte zijn (na oesters) orgaanvlees, rood vlees, volkoren brood en eieren. Oesters zijn dus het rijkst aan zink en we kunnen de zink eruit bijzonder goed opnemen, maar in de westerse wereld halen we ons zink vooral uit rood vlees en gevogelte.
Zink in dierlijke eiwitten wordt trouwens beter opgenomen dan zink in plantaardige eiwitten. Die verminderde zinkopname wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van fytaten (plantaardige vezels), in het bijzonder in volkoren granen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, voor 100 g* Zinkgehalte
Oesters 16,7 mg
Kalfslever 12,9 mg
Gehakt 5% vet 6,43 mg
Volkoren brood 1,23 mg
Eigeel 3,05 mg
Bereide vis (gemiddeld) 0,55 mg
Bereide linzen 1,03 mg
Gedroogde vijgen 0,53 mg
Halfvolle UHT-melk 0,51 mg
Bereide groenten (gemiddeld) 0,36 mg
Bereide peulvruchten (gemiddeld) 0,86 mg

Meer informatie over zink

Zink is een uitstekende antioxidant (net als bijvoorbeeld selenium en vitamine C) en speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van het immuunsysteem, de eiwitsynthese en de normale strustuur en functie van huid. We nemen het op uit onze voeding en het is in zeer kleine hoeveelheden aanwezig in ons lichaam, maar we slaan het niet op.

Functies

Zink staat voornamelijk bekend om zijn werking op de huid, nagels en haren en om zijn antioxiderende eigenschappen omdat het helpt de cellen te berschermen tegen oxidatieve stress. Maar zink draagt ook bij tot de normale werking van het immuunsysteem en de cognitieve functies en speelt een rol bij de eiwitsynthese en het behoud van een normaal gezichtsvermogen.

Dagelijkse behoefte

Tabel met de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) zink:

Leeftijd / Toestand ADK zink
Kinderen van 1 tot 3 jaar 6 mg
Kinderen van 4 tot 12 jaar 7 à 12 mg
Adolescenten van 13 tot 19 jaar 10 à 13 mg
Mannen 12 mg
Vrouwen 10 mg
Zwangere vrouwen (> 3e trimester) 14 mg
Vrouwen die borstvoeding geven 19 mg
Ouderen 11 à 12 mg

Wat u moet weten over mineralen

Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.
Delen op Facebook'