Algemene informatie en de functies van vitamines

Een overzicht van de verschillende vitaminen

Een vitamine is een stof waarvan het organisme zeer lage doses nodig heeft voor zijn werking.

Vitaminen zijn levensnoodzakelijke stoffen die een belangrijke rol spelen bij de opname en het gebruik van nutriënten. Het lichaam kan vitaminen niet zelfstandig synthetiseren (behalve vitamine D, vitamine B2 en B3 en vitamine K), daarom is de vitamineopname volledig afhankelijk van de voeding. Vitaminen zijn voornamelijk van plantaardige oorsprong (vitamine B) en zitten daarom vooral in groenten en fruit.

Een vitamine bezit geen energiewaarde, dat wil zeggen dat ze geen calorieën aanlevert. Het lichaam heeft niettemin vitaminen nodig om de normale werking van het lichaam te waarborgen.

Vitaminen helpen de zuur-base-balans te behouden zodat de cellen de nutriënten, bronnen van energie, kunnen gebruiken.

Elke vitamine heeft specifieke functies en de verschillende vitaminen kunnen elkaar niet vervangen. Heel wat reacties in ons lichaam vereisen de aanwezigheid van verschillende vitaminen en een tekort aan een ervan kan de werking van de andere vitaminen verstoren.

Vitaminen worden ingedeeld in twee grote categorieën:

  • In vet oplosbare vitaminen, die opgeslagen zitten in vetten. Dit zijn vitaminen A, D, E en K. Bij een streng dieet kan een tekort aan deze vitaminen ontstaan.
  • In water oplosbare vitaminen. Dit zijn vitaminen B en C.

Wat u moet weten over vitamines

Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.
Delen op Facebook'