Voedingsmiddelen bevatten naast water en macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) ook mineralen.

Mineralen zijn essentiële stoffen voor ons organisme.
Deze elementen worden vaak kortweg mineralen genoemd en zijn essentieel voor de werking van het organisme door hun bijdrage aan verschillende chemische reacties in het lichaam. Ze worden ingedeeld in twee categorieën: macromineralen en sporenelementen.

De macromineralen of macro-elementen zijn calcium, chloor, magnesium, fosfor, kalium en natrium. Ze worden ‘macromineralen’ genoemd omdat ze een belangrijk deel van de inhoud van het organisme vertegenwoordigen. Bij een gezonde volwassen man bevat het skelet bijvoorbeeld meer dan 1 kg calcium.

Sporenelementen omvatten ijzer, zink, mangaan, molybdeen, koper en selenium. Ze worden ‘sporenelementen’ genoemd omdat ze in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn, die volstaan voor de goede werking van het organisme.

De dagelijkse behoefte aan mineralen varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van een aantal factoren als geslacht en leeftijd, fysieke en intellectuele capaciteit, gezondheid, fysiologische toestand (groei, zwangerschap, borstvoeding, menopauze), eetgewoonten of stress.

Mineralen vertegenwoordigen ongeveer 4% van het lichaamsgewicht, maar zijn betrokken bij een groot aantal belangrijke functies:

  • Sommige worden gebruikt om eiwitten te maken en zenuwimpulsen te versturen ;
  • Anderen dragen bij tot de mineralisatie van het skelet of de regulatie van de vochtbalans, of spelen een rol in de spieren, zenuwen of het immuunsysteem ;
  • Ze zijn ook betrokken bij de werking van enzymatische en hormonale systemen ;
  • Mineralen kunnen invloed hebben op cellulaire activiteit of als antioxidant fungeren (betrokkenheid bij metabole reacties om vrije radicalen te neutraliseren) …

Sommige zijn zelfs uitermate belangrijk, zoals ijzer, een essentieel onderdeel van hemoglobine die verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport in het bloed.

Jodium: de basis

Jodium is essentieel voor de goede werking van de schildklier, die hormonen produceert. Via die hormonen heeft jodium een impact op belangrijke lichaamsfuncties zoals de regeling van de lichaamstemperatuur, de groei, de zenuwwerking en het gebruik van koolhydraten, vetten en eiwitten uit de voeding voor de productie van energie.

Rijke voedingsmiddelen

Tal van voedingsmiddelen bevatten jodium. In de westerse samenlevingen is zeezout, dat verrijkt is met jodium, de belangrijkste voedingsbron van het mineraal. Alle voeding uit de zee is een goede bron van jodium, en hetzelfde geldt voor groenten.
Volgens de huidige aanbevelingen moeten we onze zoutconsumptie beperken omwille van de cardiovasculaire risico’s die veroorzaakt worden door een overmatig gebruik (hoge bloeddruk).
Jodium zit in voedingsmiddelen uit de zee zoals schaaldieren, zeevis en algen. Planten halen jodium uit de bodem en bevatten het dus ook.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium, voor 100 g* Jodiumgehalte
Zeezout 5 µg
Kabeljauw 110 µg
Emmentaler 32,3 µg
Zeevruchten (gemiddeld) 123 µg
Volle natuuryoghurt 20 µg
Gegrilde sardientjes 32 µg
Zachtgekookt ei 38,8 µg

Meer informatie over jodium

Jodium is een sporenelement dat cruciaal is voor de werking van de schildklier en dus nauw betrokken is bij de werking van de schildklierhormonen.
Het is een sporenelement dat terug te vinden is in alle weefsels, maar het grootste deel ervan wordt opgeslagen in de schildklier. Van de 25 à 50 mg jodium in ons lichaam bevindt zich namelijk 50% in die endocriene klier die zich vooraan de hals bevindt (bij mannen onder de adamsappel).
De rol van jodium hangt dus sterk samen met de werking van de schildklier.

Functies

Naast zijn belangrijke rol voor de schildklierhormonen heeft jodium ook andere functies in ons lichaam:
We hebben jodium nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen T3 en T4, die een belangrijke rol spelen bij de regeling van het celmetabolisme.
Via de schildklierhormonen draagt jodium bij kinderen bij tot de groei.
Het speelt een rol bij het energiemetabolisme.
Jodium heeft ook een invloed op cognitieve functies zoals de concentratie, het geheugen en het redeneringsvermogen.
Het draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.
Jodium helpt de huid gezond te houden.

Dagelijkse behoefte

Een volwassene heeft ongeveer 150 microgram jodium per dag nodig. Normaal halen we voldoende jodium uit een evenwichtig dieet. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) varieert naargelang de leeftijd en de mate waarin we bewegen.

Tabel met de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) Jodium:

Leeftijd / Toestand ADH Jodium
Kinderen van 1 tot 3 jaar 80 µg
Kinderen van 4 tot 12 jaar 90 à 150 µg
Adolescenten van 13 tot 19 jaar 150 µg
Mannen 150 µg
Vrouwen 150 µg
Zwangere vrouwen (> 3e trimester) 200 µg
Vrouwen die borstvoeding geven 200 µg
Ouderen 150 µg
Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.
Delen op Facebook'

D'autres cookies sont utilisés pour vous offrir une meilleure expérience, vous pouvez accepter ou refuser leur dépôt.