De antwoorden op de verrassende vragen van uw kinderen | Alvityl®

Als ouder krijgen we vaak te maken met onschuldige vragen van onze kinderen … vragen die ons van ons stuk brengen, waardoor we beginnen nadenken over alle daaroms op de waaromvragen en waardoor we ons afvragen waar ze die vragen toch vandaan halen.

Vaak proberen we ons ervan af te maken met een ‘Gewoon, omdat dat zo is!’, ‘Zodat we iets hebben om over te praten!’ of ‘Vraag dat maar aan je papa/mama’. Maar vaak is het helemaal niet zo moeilijk om de vraag te beantwoorden. Laten we het eens proberen.

Waarom is de lucht blauw?

Zonlicht lijkt wit, maar bestaat eigenlijk uit alle kleuren van de regenboog. Wanneer de lichtstralen onze atmosfeer bereiken, filtert die het licht zodat enkel bepaalde stralen worden doorgelaten, en dat zijn vooral de blauwe.

Waarom draaien alle wijzers in dezelfde zin?

Lang voor het uurwerk werd uitgevonden, was er de zonnewijzer, die al bestaat sinds de oudheid. Mensen staken toen een stok in de grond en tekenden er streepjes rond. Door te kijken welk streepje de schaduw aanduidde, wist men hoe laat het was. Die schaduw wordt natuurlijk veroorzaakt door de zon, en die draait altijd in dezelfde richting. Toen uitvinders in de 18e en 19e eeuw de eerste mechanische uurwerken maakten, was het voor hen heel logisch om de wijzers in dezelfde richting te laten draaien als de schaduw.

Waarom is geeuwen besmettelijk?

Omdat we eigenlijk geeuwen uit empathie (we verplaatsen ons intuïtief in iemands omstandigheden, ervaren wat hij voelt). Er bestaat een theorie dat geeuwen een manier was om de groep waakzaam te houden: als iemand geeuwde, geeuwden de anderen ook zodat ze opnieuw aandachtiger waren voor omringende gevaren. Een kwestie van overleven dus! En dat mechanisme hebben we nu nog steeds …

Waarom huilen we bij het snijden van een ui?

Wanneer we een ui snijden, komt er een gas vrij dat bij contact met het oogvocht wordt omgezet in zwavelzuur. Dit irriteert onze ogen. Het brein registreert dat en stuurt de ogen de boodschap om tranen te produceren om het gas te verwijderen.

Zijn oma en opa altijd oud geweest?

Nee, ze zijn net als jij eerst baby’s geweest, en dan kinderen, volwassenen, ouders … Jij wordt ook ooit groot en misschien krijg je dan ook kinderen, die dan zelf ook weer kinderen krijgen. En dan word je zelf een oma/opa!

Te onthouden:

  • Neem de tijd om de verrassende vragen van uw kinderen te beantwoorden: geen hen een uitgebreid of zelfs grappig antwoord, en antwoord niet gewoon met ‘Omdat dat zo is’.
  • Het is niet erg om toe te geven dat u het ook niet weet. Jullie kunnen het dan samen opzoeken.
Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.
Delen op Facebook'