Waarom moet u 5 porties fruit en groenten per dag eten? | Alvityl®

De winter komt eraan. En door de dalende temperaturen komen we al snel in de verleiding om ons te goed te doen aan fondue, raclette of gourmet. Maar vergeet niet om u aan dat goede voornemen van 5 stukken fruit en groente per dag te houden!

Eet wintergroenten en -vruchten

De zomer staat in het teken van de courgettes, tomaten, kersen en perziken, maar ook de winter heeft zijn eigen groenten en fruit! Er is variatie genoeg en ze zijn goed voor uw gezondheid. Voor de groenten denken we dan bijvoorbeeld aan kolen in al hun soorten en vormen: bloemkool, groenekool, wittekool en ga zo maar door. Ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine C en vitamine B9. Rond Halloween zijn de pompoenen dan weer alomtegenwoordig. Er zijn talloze soorten verkrijgbaar, ze zijn lekker én zitten vol vitamine A!

 

Voor de vruchten is de winter in de eerste plaats het seizoen van de noten. Het is handig om te weten dat 100 gram noten 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 en 52% van die voor vitamine B6 bevat. Vul aan met citrusvruchten (de clementines en mandarijntjes zijn rijp) voor vitamines A en C en appels voor nog meer vitamine C. Een ideaal vieruurtje voor zowel ouders als kinderen.

Verandering van spijs doet eten

Zoals u ziet zijn er ingrediënten genoeg om u aan uw goede voornemen te houden. Wintergroenten hebben misschien niet de beste reputatie bij kinderen, maar er zijn tal van recepten waarmee u ervoor kunt zorgen dat iedereen met plezier zijn bord leegeet. Hebt u een kind in huis dat geen fan is van bloemkool? Probeer eens gegratineerde bloemkool met aardappelen en een lekkere bechamelsaus. Met een snuifje nootmuskaat natuurlijk! Of trekt er iemand een vies gezicht als er kool op tafel komt? Gevulde kool of een kolenstoofpotje met zoete worteltjes en seizoensvlees ziet er niet alleen lekkerder uit, het is het ook! En pompoen? Kies een van de leuke soorten uit, zoals spaghettipompoen die u in de oven kunt garen waarna u er spaghetti-achtige slierten uit kunt schrapen die de kinderen geweldig zullen vinden.

 

Er bestaan echt oneindig veel manieren om winterfruit en -groenten te eten, nog steeds vijf keer per dag.

Te onthouden:

  • Maak gebruik van een groente- en fruitkalender om winterproducten te kiezen.
  • Beperk u niet tot gekookte groenten, er zijn zoveel creatieve manieren om wintergroenten te bereiden.

• Noten, sinaasappelen, clementines, mandarijnen … ze vormen stuk voor stuk vieruurtjes en desserts vol vitamines.

 

Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.
Delen op Facebook'