Oorzaken van magnesiumtekort
Het frequente tekort aan magnesium in de bevolking is te wijten aan verschillende factoren.
- Stress stimuleert de productie van adrenaline, waardoor de magnesiumreserves van het lichaam snel uitgeput raken.
- Intense lichaamsbeweging kan leiden tot magnesiumverlies door transpiratie.
- Ouder worden draagt bij aan een afname van de botdichtheid en spiermassa, waardoor de magnesiumreserves bij ouderen afnemen.
Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes type 2, chronische diarree en darm- of nierziekten, kunnen ook het risico op een magnesiumtekort verhogen.
Tekenen van magnesiumtekort
Symptomen van een magnesiumtekort zijn moeilijk te herkennen omdat ze samen kunnen gaan met andere gezondheidsproblemen. Een combinatie van verschillende van deze symptomen kan echter wijzen op een magnesiumtekort.
- Vermoeidheid: Magnesium draagt bij tot een normaal energiemetabolisme en een normale werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan magnesium kan daarom leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, migraine, trillen of tintelingen in de ledematen.
- Spierkrampen: Magnesium is essentieel voor een normale spierfunctie. Een tekort kan spierkrampen en onwillekeurige samentrekkingen veroorzaken, zoals de beroemde “ooglidtrekkingen”.
- Hypertensie: Studies(1) hebben aangetoond dat een magnesiumtekort in verband kan worden gebracht met een hoge bloeddruk. Een goede opname van magnesium draagt bij aan de verwijding van de bloedvaten, wat kan helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten.
- Onwel voelen: Een magnesiumtekort kan duizeligheid, misselijkheid of licht in het hoofd veroorzaken, vanwege de rol in de elektrolytenbalans van het lichaam.
- Prikkelbaarheid: Magnesiumtekort kan stress en angst verergeren door de normale psychologische functies aan te tasten.
- Spijsverteringsstoornissen: Magnesium is ook betrokken bij de spierfunctie van de darmen. Een tekort kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en buikpijn.
Het is essentieel om het magnesiumtekort onder controle te houden om te voorkomen dat deze symptomen chronisch worden en de kwaliteit van leven beïnvloeden.
Wat kan er gedaan worden aan een magnesiumtekort?
Het Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (Anses) adviseert een dagelijkse magnesiuminname van 380 mg voor volwassen mannen en 300 mg voor volwassen vrouwen(2). Als je een magnesiumtekort vermoedt, raadpleeg dan je arts voor passend advies. Zorg ervoor dat je magnesiumrijke voedingsmiddelen in je dieet opneemt(3) :
- Donkergroene groenten (spinazie, boerenkool, enz.),
- Zeewier,
- tofu
- avocado’s,
- peulvruchten,
- Oliezaden (amandelen, cashewnoten, enz.),
- pure chocolade,
- Volkoren granen,
- Peulvruchten (kidneybonen, linzen, enz.),
- Vette vis,
- zeevruchten,
- Bepaalde mineraalwaters,
Als er ondanks een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl een tekort aan magnesium blijft bestaan, kunnen voedingssupplementen nuttig zijn. Alvityl® Magnesium Vitamine B6 en Alvityl Magnesium Vitamine B6 Gummies zijn voedingssupplementen die in één enkele dagelijkse dosis een adequate dagelijkse dosis magnesium leveren om vermoeidheid te verminderen en normale psychologische en spierfuncties te behouden.
Bronnen :
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22051430/
(3) https://ciqual.anses.fr/#/constituants/10120/magnesium-(mg-100-g)