Vitaminegebrek opsporen: de symptomen herkennen

Als je je moe, prikkelbaar of slapeloos voelt, kan dat een teken zijn van een vitaminetekort. Leer hoe je deze symptomen herkent.

 

 

Vitaminetekort: hoe ontdek je het?

Vitamines zijn cruciaal voor het goed functioneren van het lichaam. Of ze nu op natuurlijke wijze worden aangemaakt of uit voeding en supplementen komen, onze behoeften variëren afhankelijk van leeftijd en levensstijl. Luisteren naar de signalen van het lichaam is essentieel, want die kunnen een potentieel tekort aan het licht brengen. Vermoeidheid is vaak het duidelijkste symptoom, maar dit verschilt per vitamine. Ontdek hoe je een vitaminetekort kunt herkennen.

Tekenen van vitamine A-tekort

Deze vitamine is cruciaal voor het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Een tekort uit zich in verminderd nachtzicht, droge weefsels (ogen en huid) en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Tekenen van vitamine B1-tekort

Vitamine B1 is essentieel voor de energieproductie, psychologische functies en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Elke disfunctie op deze gebieden kan duiden op een tekort aan vitamine B1.

Tekenen van vitamine B2-tekort

Vitamine B2 is betrokken bij de energiestofwisseling en de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot huid- en slijmvliesletsels, visuele problemen of vermoeidheid.

Tekenen van Vitamine B3-tekort

Vermoeidheid en gebrek aan concentratie kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B3.

Tekenen van Vitamine B5 tekort

Vitamine B5 houdt het energieniveau en de intellectuele prestaties op peil, en is betrokken bij de stofwisseling van bepaalde neurotransmitters. Problemen op deze gebieden kunnen duiden op een tekort aan vitamine B5.

Hoe kan een vitaminetekort verholpen worden?

Een vitaminetekort kan het gevolg zijn van verschillende factoren zoals medicijngebruik, chronische stress, zwangerschap, borstvoeding of een onevenwichtig dieet. Hoewel ernstige tekorten zeldzaam zijn, is een evenwichtige en gevarieerde voeding essentieel. Voedingssupplementen kunnen worden overwogen als voeding alleen niet voldoende is. Als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional voor een volledig onderzoek.

Alvityl® Vitalité bruistablet is een compleet voedingssupplement met 12 vitaminen en 10 mineralen om in je dagelijkse behoefte te voorzien.

Zoek andere adviezen van Alvityl

Advies

5 voordelen van magnesium die je moet weten | Alvityl®

Wat zijn de voordelen van magnesium? Magnesium komt in overvloed voor in het menselijk lichaam, in totaal ongeveer 25 gram. De helft van deze hoeveelheid bevindt zich in de botten,...

Lees verder
Advies

De voordelen van vitamine D3 voor het lichaam | Alvityl®

Vitamine D heeft veel voordelen Ongeveer 80% van de Westerse bevolking en de overgrote meerderheid van de ouderen lijdt aan een vitamine D-tekort. In een rapport dat in 2012 werd...

Lees verder
Advies

Acerola: wat zijn de voordelen en eigenschappen van deze supervrucht? | Alvityl®

Wat zijn de voordelen van acerola? Acerola wordt al duizenden jaren gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen en is een echte supervrucht. Het is vooral het indrukwekkende vitamine C-gehalte waar deze vrucht...

Lees verder
Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.