De voordelen van vitamine D3 voor het lichaam

Vitamine D3 speelt een cruciale rol bij het waarborgen van verschillende vitale functies in het lichaam. Het wordt aangemaakt in de huid bij blootstelling aan de UV-stralen van de zon en wordt ook verkregen via de voeding. Deze vitamine is essentieel voor het behoud van gezonde tanden en spieren en versterkt ook het immuunsysteem.

 

 

Vitamine D heeft veel voordelen

Ongeveer 80% van de Westerse bevolking en de overgrote meerderheid van de ouderen lijdt aan een vitamine D-tekort. In een rapport dat in 2012 werd gepubliceerd door de Franse Academie voor Geneeskunde werd zelfs aanbevolen om de dagelijkse inname van vitamine D te verhogen, als erkenning van het cruciale belang van deze vitamine.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare stof, wat betekent dat het oplost in vetten, en bestaat in twee varianten:

  • Vitamine D2, ook bekend als ergocalciferol, wordt geproduceerd door planten en schimmels.
  • Vitamine D3, of cholecaciferol, wordt geproduceerd door dieren. Ons lichaam maakt deze vorm van vitamine D aan in de bovenste laag van de huid onder invloed van de UVB-stralen van de zon. Vitamine D3 ondergaat vervolgens transformaties in de lever en nieren om actief te worden, en wordt vervolgens opgeslagen in de spieren, lever en vetweefsel (vet).

Waar wordt vitamine D3 voor gebruikt?

Vitamine D3 speelt een belangrijke rol in het verkalkingsproces door de juiste opname van calcium door het darmslijmvlies te vergemakkelijken, wat resulteert in verhoogde calcium- en fosforgehaltes in de bloedbaan. Het speelt een cruciale rol in de binding van calcium aan de botten, wat bijdraagt aan een adequate mineralisatie van het skelet, de gewrichten en de tanden. Daarnaast beïnvloedt vitamine D3 ook de zenuwoverdracht en het samentrekken van spieren, omdat deze functies gekoppeld zijn aan calcium en dus aan vitamine D.

Kortom, vitamine D3 is een essentiële bondgenoot van ons immuunsysteem. Tijdens het winterseizoen hebben de lichaamsreserves aan vitamine D3 de neiging af te nemen als gevolg van verminderde blootstelling aan zonlicht.

Vitamine D3-tekort

Een tekort aan vitamine D3 heeft vaak geen duidelijke symptomen, maar kan soms leiden tot verschijnselen als vermoeidheid, verminderde spierkracht, sombere stemming, krampen en een verhoogde kwetsbaarheid van het immuunsysteem.

Waar kan ik vitamine D3 vinden?

Hoewel de belangrijkste bron van vitamine D3 de synthese van de huid is, kan het ook in beperkte hoeveelheden worden gevonden in bepaalde voedingsmiddelen, zoals :

  1. Vette vis zoals makreel, haring, tonijn, zalm, sardines, paling en forel. Oesters en kabeljauwlever.
  2. Slachtafval, eigeel, boter, melk en bepaalde kazen

Wanneer moet ik vitamine D3 innemen?

Vitamine D-inname is cruciaal, ongeacht je leeftijd. In de winter kan het innemen van vitamine D3 gunstig zijn voor het ondersteunen van een optimale werking van het immuunsysteem en het behoud van gezonde botten.

Hoe moet vitamine D3 worden ingenomen?

Vitamine D3 is verkrijgbaar in verschillende aanbiedingsvormen, zoals ampullen, druppels en capsules, in verschillende doseringen. Alvityl Vitamine D3 sublinguale spray biedt maximale opname, geschikt voor het hele gezin. Dankzij de sublinguale formule wordt vitamine D3 optimaal opgenomen, terwijl de bananensmaak geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen. We raden je aan om je apotheker om advies te vragen. Als je kinderen al vitamine D-supplementen gebruiken, kun je het beste je huisarts om advies vragen.

Zoek andere adviezen van Alvityl

Advies

5 voordelen van magnesium die je moet weten | Alvityl®

Wat zijn de voordelen van magnesium? Magnesium komt in overvloed voor in het menselijk lichaam, in totaal ongeveer 25 gram. De helft van deze hoeveelheid bevindt zich in de botten,...

Lees verder
Advies

Vitaminetekort: wat zijn de tekenen waarop u moet letten? | Alvityl®

Vitaminetekort: hoe ontdek je het? Vitamines zijn cruciaal voor het goed functioneren van het lichaam. Of ze nu op natuurlijke wijze worden aangemaakt of uit voeding en supplementen komen, onze...

Lees verder
Advies

Acerola: wat zijn de voordelen en eigenschappen van deze supervrucht? | Alvityl®

Wat zijn de voordelen van acerola? Acerola wordt al duizenden jaren gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen en is een echte supervrucht. Het is vooral het indrukwekkende vitamine C-gehalte waar deze vrucht...

Lees verder
Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.