In welke voedingsmiddelen vinden we vitamines?

Vitamines zijn onmisbare molecules voor een goede gezondheid. Ze hebben elk een heilzame werking: fut, energie, een antioxiderende werking … maar ons lichaam kan ze niet allemaal zelf aanmaken. We moeten er dus voor zorgen dat we via onze voeding regelmatig en voldoende vitamines opnemen.

Vitamines vinden we in verschillende soorten voedingsmiddelen.

  • Vitamine A is goed voor de huid, het zicht en het immuunsysteem. We halen ze vooral uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals lever en boter, maar ook uit kleurrijke vruchten en groenten (meloen, abrikoos, wortel, tomaat enz.).
  • De verschillende soorten vitamine B (B1, B2 enzovoort tot B12) helpen bijvoorbeeld het lichaam om koolhydraten en eiwitten op te nemen en zorgen op die manier voor energie. Of ze dragen bij tot de vernieuwing van celweefsel of de goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B kunnen we halen uit talrijke bronnen. Vitamine B5 en B8 zit bijvoorbeeld in eieren, vitamine B1 en B2 in varkensvlees en vitamine B3 in kip. Ook peulvruchten zoals linzen en erwten bevatten B-vitamines.
  • Vitamine C helpt bij vermoeidheid en ondersteunt de goede werking van het afweersysteem. We halen ze uit fruit (kersen, sinaasappel, kiwi enz.), groenten (paprika, broccoli, bloemkool) of ook peterselie. Maar let op: voor de meeste vitamines hebt u verse of diepgevroren groenten en fruit nodig. Een bereiding wijzigt de vitamines, zodat de voordelen verloren gaan.
  • Vitamine D3 is van dierlijke oorsprong, maar wordt ook door het menselijk lichaam aangemaakt bij blootstelling aan de zon. Ze ondersteunt botten en is dus onontbeerlijk voor kinderen. Ze zit in eieren, vette vis (zalm, makreel, sardines enz.) en in zuivelproducten.
  • Vitamine E is ten slotte gekend voor zijn antioxiderende werking. We halen ze uit vetten, bijvoorbeeld plantaardige oliën zoals zonnebloem-, olijf- of arachideolie, maar ook uit mosselen en spinazie.

Aangezien we onze vitamines uit talrijke en verschillende bronnen kunnen halen, is een gevarieerde voeding de eerste stap om te voorzien in onze dagelijkse behoeften. Zorg er ook voor dat uw kinderen steeds fruit (vers fruit of fruitsap) ter beschikking hebben als ontbijt of tussendoortje!

Te onthouden:

  • Eet gevarieerd zodat u verschillende soorten vitamines opneemt.

•Doe indien nodig een beroep op vitaminesupplementen.

Het advies van Alvityl:

Is uw kind moe? Voelt u zich futloos?

Alvityl® Multivitamines Drinkbare Oplossing bezorgt u de nodige energie dankzij vitamines B1, B3, B6, B8, B9 en C.

Zoek andere adviezen van Alvityl

Advies

IJzertekort: wat zijn de symptomen en oorzaken? | Alvityl®

IJzertekort: hoe herken je het? Ongeveer 25% van de wereldbevolking heeft een ijzertekort. Deze situatie komt dus vaker voor dan je zou denken. IJzer is essentieel voor een goede werking...

Lees verder
Advies

Vitaminetekort: wat zijn de tekenen waarop u moet letten? | Alvityl®

Vitaminetekort: hoe ontdek je het? Vitamines zijn cruciaal voor het goed functioneren van het lichaam. Of ze nu op natuurlijke wijze worden aangemaakt of uit voeding en supplementen komen, onze...

Lees verder
Advies

Vitamines tijdens de zwangerschap: welke moet ik nemen? | Alvityl®

Waarom vitamines nemen tijdens de zwangerschap? Tijdens de zwangerschap verbindt de navelstreng de foetus met zijn moeder en transporteert voedingsstoffen uit de reserves van het lichaam. De baby zal altijd...

Lees verder
Zorg voor uw gezondheid: beweeg regelmatig. www.mangerbouger.fr.
Delen op Facebook'

D'autres cookies sont utilisés pour vous offrir une meilleure expérience, vous pouvez accepter ou refuser leur dépôt.