De natuur zit goed in elkaar. Het hele jaar door zijn er seizoensgroenten die ons de nodige vitamines bieden om onze gezondheid op peil te houden. Volgens het FVGP (Federaal Voedings- en Gezondheidsplan) hebben fruit en groenten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels een positief effect op de gezondheid.
Onuitputtelijke bronnen van vitamines: herfstvruchten en -groenten
Oranje groenten:
In wortelen, maar ook in de vele pompoenvariëteiten zit bètacaroteen, een krachtige antioxidant die ons lichaam helpt de veroudering van onze cellen te bestrijden. Bovendien bevatten die oranje groenten ook vitamines die u beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
Uw kind zal ze met smaak eten als u naast de obligate soep ook met verschillende recepten speelt: maak eens worteltaart, gehaktgratin met pompoen, butternutfrietjes, pompoenwafels …
Bladgroenten:
Witloof en andijvie, salades, de vele soorten kool: de vezelrijke bladgroenten hebben niet alleen een detoxeffect, ze bevatten ook tal van vitamines. Groenekool en boerenkool bevatten vitamines A en E, romanesco en wittekool zijn dan weer een bron van onder meer vitamine C. Andijvie bevat naast vitamine C.
Door hun uitgesproken smaak is het soms moeilijk om kinderen deze groenten te laten eten. Combineer ze dan met hun lievelingssmaken: bloemkoolsoep met geitenkaas en kruiden, witloof met hummus, gevulde kool met tomatensaus …
Seizoensfruit:
De tijd van de aardbeien, frambozen en perziken is voorbij, maar de appels, peren en druiven zijn alomtegenwoordig! Het is net in dit seizoen dat ze een maximum aan smaak en vitamines bevatten: vitamines C, B6, E en mineralen. Een echte vitaminecocktail om u te beschermen tegen de naderende koude dus.
Wilt u uw kinderen een fruitdessert geven, denk dan eens aan appelcrumble, peren met chocoladesaus of gewoon verse druiven. Genieten maar!
Vitamine D: uw bondgenoot om de herfst het hoofd te bieden!
Vitamine D heeft verschillende rollen in ons lichaam: we hebben ze nodig om te groeien en voor de instandhouding van onze botten, ze speelt een rol bij de opname van calcium en fosfor en ten slotte zorgt ze ervoor dat onze spier- en afweerfuncties op peil blijven. Meer informatie over vitamine D.
Ons lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Dat is waarom we in de winter vaak te maken krijgen met een vitamine D-tekort. De oplossing is eenvoudig: maak van elke gelegenheid gebruik om even naar buiten te gaan en wat zonlicht op te vangen. Ga met uw kinderen naar het park, ook als het bewolkt is. De wolken houden zeker niet alle zonnestralen tegen.
En waarom probeert u dit jaar eens geen luminotherapie?
Te onthouden:
- In de herfst zijn er vruchten en groenten rijp die vitamines bevatten die ons organisme nodig heeft om aanvallen van buitenaf het hoofd te bieden (koude, verkoudheden enz.).
- Ga zo vaak mogelijk naar buiten zodat uw lichaam zonlicht opvangt om vitamine D aan te maken en u fit blijft.
Een duwtje in de rug nodig? Alvityl Vitaliteit is een assortiment ontwikkeld om het hele gezin extra vitamines te bieden wanneer u ze nodig hebt.