Welke vitamines neem je na je 50e?
Vanaf het vijftigste levensjaar kunnen bepaalde fysiologische functies langzaam beginnen af te nemen. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Prioriteiten zijn onder andere het behouden van botkapitaal, het voorkomen van hartproblemen en het beperken van huidveroudering. Daarom kan het de moeite waard zijn om na je 50e bepaalde vitamines te gebruiken.
Vitamine A voor een goed gezichtsvermogen
Vitamine A staat ook bekend als retinol vanwege de voordelen voor de retina, het zintuiglijke membraan van het oog. Het is daarom een onschatbaar hulpmiddel bij de preventie van oogproblemen, die vaak al op 40-jarige leeftijd beginnen. Het helpt ook het immuunsysteem en het cardiovasculaire systeem in stand te houden.
Bronnen van vitamine A
Bètacaroteen is een vitamine A-precursor, wat betekent dat het wordt omgezet in vitamine A wanneer het wordt opgenomen door de lever. Eet alle voedingsmiddelen die dit bevatten: geel en oranje fruit en groenten (wortels, mandarijnen, gele paprika’s enz.). Groene groenten (sperziebonen, broccoli etc.) zijn ook een zeer goede bron van vitamine A.
Vitamine B2 tegen veroudering
Riboflavine (vitamine B2) staat bekend om zijn bijdrage aan het behoud van slijmvliezen en huid en draagt bij aan de gezondheid van weefsels en slijmvliezen. Door het in je dieet op te nemen, houd je je huid mooi, je nagels sterk en je haar glanzend. Tot slot ondersteunt het, net als vitamine A, de gezondheid van de ogen, met name het nachtzicht.
Bronnen van vitamine B2
Als je last hebt van vermoeidheid of gebrek aan concentratie, heb je misschien een tekort aan vitamine B3.
Vitamine B6 bij het begin van de menopauze
Tijdens de menopauze ondergaat het vrouwelijke hormonale systeem een ware omwenteling. Pyridoxine (vitamine B6) gaat schommelingen tussen oestrogeen en progesteron tegen. Het helpt ook tegen de vele symptomen van de menopauze, zoals vermoeidheid.
Bronnen van vitamine B6
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6 zijn onder andere kalfslever, niertjes, makreel, bananen, gevogelte en zilvervliesrijst.
Vitamine C ter ondersteuning van de huid en het immuunsysteem
Vitamine C (of ascorbinezuur) is de antioxidantvitamine bij uitstek. Het heeft een antiverouderingseffect door de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor oxidatieve stress te bestrijden. Het helpt ook bij de vorming van collageen. Deze molecule, die van nature door het lichaam wordt geproduceerd, helpt de huid haar elasticiteit te behouden. Vitamine C staat ook bekend om zijn positieve effect op het immuunsysteem.
Bronnen van vitamine C
Acerola is een rode bes uit Midden-Amerika die al eeuwenlang bekend staat om zijn positieve effect op de gezondheid. Het bevat tot 40 keer meer vitamine C dan onze sinaasappels! ” Alvityl® Acerola 1000 Vitamine C is samengesteld met geconcentreerd acerolasap en verrijkt met vitamine C.
Hoge concentraties vitamine C zijn ook terug te vinden in citrusvruchten (citroenen, sinaasappels enz.), kiwi’s, rode en groene paprika’s, verse peterselie, aardbeien en guave.
Vitamine D voor gezonde botten
Vitamine D, ook bekend als calciferol, draagt bij aan de opname en fixatie van calcium op de botten.
Bronnen van vitamine D
De zon is nog steeds de beste manier om vitamine D op te nemen. Eet in je dieet vette vis (makreel, sardines), levertraan of eigeel.
Vitamine E om zijn antioxiderende werking
Tocoferol, een andere naam voor vitamine E, helpt celmembranen en rode bloedcellen beschermen. Combineer vitamine E met vitamine A en C om de antioxiderende werking te vergroten.
Bronnen van vitamine E
Een goede dosis vitamine E zit in zonnebloemolie, margarine, hazelnoten, tarwekiemen en groene bladgroenten zoals spinazie.
Bronnen:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/j.kjms.2018.03.004
https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nyas.13058