Iedereen kan reisziek worden, maar vooral kinderen tussen 3 en 12 jaar zijn er gevoelig voor. Reisziekte ontstaat omdat de bewegingen die uw lichaam voelt en wat u ziet niet overeenkomen. Zo registreert bij lezen in de auto uw lichaam de beweging wel, maar uw ogen niet, omdat het boek niet mee beweegt. In een vliegtuig, dat niet alleen horizontaal maar ook verticaal beweegt, en op bochtige bergwegen is het vaak nog erger.
De symptomen gaan van maagklachten, misselijkheid en algemene malaise (gebrek aan energie en eetlust enz.) tot braken.
Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Lezen of naar een scherm kijken vermijdt u beter. Kijk in de plaats naar de weg, zodat de gewaarwordingen van uw lichaam en die van uw ogen beter overeenkomen. Als de autozieke persoon geen kind is dat verplicht op de achterbank moet zitten, kan hij of zij best vooraan gaan zitten. Het effect is namelijk kleiner als u recht voor u naar de weg kunt kijken.
Zorg ook dat u iets eet voor u vertrekt: niets dat zuur of moeilijk te verteren is (vermijd bijvoorbeeld vruchtensappen en frisdranken), wel vullende etenswaren zoals brood of banaan. Een gevulde maag is minder gevoelig voor reisziekte. Als u toch misselijk wordt, probeer dan een pauze te nemen: stop even op een snelwegparking, stap uit de auto en leg u even op uw rug. Zo zal uw maag wat kalmeren.
Te onthouden
- Reisziekte ontstaat omdat wat u ziet niet overeenkomt met wat het lichaam voelt: naar buiten kijken kan dan helpen.
- Zure etenswaren vermijdt u best voor u vertrekt, maar een lege maag is geen goed idee.
- Neem een pauze als u zich misselijk voelt en leg u even neer zodat uw maag wat kan rusten voor u weer vertrekt.