Actieve Manuka-honing: een zeldzame en waardevolle honing | Alvityl®

De authentieke actieve Manuka-honing wordt omwille van zijn unieke eigenschappen beschouwd als een zeldzame en waardevolle honing. De kwaliteit ervan wordt bepaald op basis van de specifieke plant waarvan hij wordt geproduceerd, het milieu (klimaat) en de omstandigheden waarin hij wordt geoogst. Niet elke soort Manuka-honing is authentiek en werkzaam, maar Humer garandeert de werkzaamheid van zijn actieve Manuka-honingen.

Manuka-honing wordt geproduceerd op basis van de bloemen van een groenblijvende heester (Leptospermum scoparium) uit de Myrtaceae-familie, waartoe ook de theeboom (tea tree) behoort. De essentiële olie van die boom staat bekend om zijn ontsmettende eigenschappen. De Maori gebruiken de plant en honing al eeuwen als natuurlijke geneesmiddelen.

Een uitzonderlijk sterke plant van de andere kant van de wereld

De Manuka groeit in het wild in zeer moeilijke klimaatomstandigheden in Nieuw-Zeeland en is zeer goed bestand tegen droogte, vocht, wind en vorst. Uit de stam, waarvan de schors afschilfert in dunne lagen, groeien rechte takken met taaie bladeren en kleine, witte of roze, sterk geurende vijfbladige bloemen. Hij bloeit slechts zeer kort: minder dan zes weken in november en december. En gedurende die periode hebben de bijen mild weer nodig zonder al te veel wind of regen! Toch is het enkel in de nectar van de Manuka-bloemen dat men de grote hoeveelheden dihydroxyaceton (DHA) terugvindt die tijdens het rijpen van de honing wordt omgezet in methylglyoxaal (MGO), de werkzame stof die de Manuka-honing zo zeldzaam en waardevol maakt.

Veeleisende bijenteelt en hoge kwaliteitsnormen

Een echte Manuka-honing produceren die zijn kwaliteitsreputatie eer aan doet is niet eenvoudig! Om ervoor te zorgen dat de manukanectar zo veel mogelijk DHA bevat, moeten de imkers specifiek locaties kiezen die gunstig zijn voor de groei van de manuka: regio’s met een zure, weinig vruchtbare bodem. De planten moeten goed worden onderhouden, want na enkele jaren krijgen de manuka-bomen minder bloemen. Volgens de plaatselijke voorschriften heeft elke bijenkast een hectare manukastruiken nodig. Na de oogst wordt de Manuka-honing 12 tot 22 maanden bewaard op een constante temperatuur tussen 22 en 37°C om het conversieproces van de DHA te optimaliseren en het MGO-gehalte te maximaliseren.

Niet elke soort Manuka-honing is dus werkzaam. Humer garandeert de werkzaamheid en zuiverheid van zijn honingsoorten door ze systematisch te laten testen door een onafhankelijk laboratorium. Met het oog op volledige transparantie maakt Humer op zijn website het analyseverslag van elke pot actieve Manuka-honing beschikbaar. Zo kunnen het MGO-gehalte, het DHA-gehalte en de resultaten van de NPA-test worden geraadpleegd. 1 2 3 4

1 Linford J : The Seven Culinary Wonders of the World: A History of Honey, Salt, Chile, Pork, Rice, Cacao, and Tomato, Smithsonian Institution, October 2018
2 Bruce Murray Smallfield, Nigel Ian Joyce & John William van Klink: Developmental and compositional changes in Leptospermum scoparium nectar and their relevance to mānuka honey bioactives and markers, New Zealand Journal of Botany 2018.
3 Peytavi V : Manuka, Leptospermum scoparium J.R. & G. Forst. (Myrtaceae) Phytothérapie (2010) 8:380–387
4 THE MĀNUKA & KĀNUKA PLANTATION GUIDE, BOFFA MISKELL LIMITED 2017